יום רביעי, 18 ביולי 2012

הבחירות לפרלמנט בלוב - שלב התפכחות ליבראלי?

בבחירות לפרלמנט בלוב, שתוצאותיהן התפרסמו אמש, הוכרז הגוש הליבראלי בראשות ראש הממשלה לשעבר, מחמוד ג'בריל, כמנצח. התקשורת העולמית מהללת ניצחון זה ומתארת אותו כשלב התפכחות ליבראלי מהאווירה האסלאמית שהביא שהביא עמו "האביב הערבי". אותה רוח ליברלית, על-פי התקשורת, שטפה כביכול את לוב לאחר שנים של דיקטטורה חילונית מצד קדאפי, כשהיא מלווה בחששות מהתפשטות התמיכה בארגון אלקאעידה וברתיעה מהשלכות ניצחון הגורמים האסלאמים במצרים. אך האומנם הזרם הליבראלי הוא בהכרח המנצח?                                   
           
                                                                   הבחירות לפרלמנט בלוב

תוצאות מהבחירות מעידות כי הגוש הליבראלי המונהג על-ידי ראש הממשלה לשעבר, מחמוד ג'בריל, זכה ב-39 מושבים, לעומת 17 מושבים להם זכו "האחים המוסלמים". לכאורה מדובר בניצחון מובהק של הזרם הליבראלי במדינה על הזרם האסלאמי השמרני, אלא שבפרלמנט הלובי 200 מושבים, רובם שמורים למועמדים עצמאיים (120), ורק 80 המקומות שמורים למועמדי המפלגות השונות. בנסיבות אלה, 120 המועמדים העצמאיים, אשר זהותם הפוליטית אינה ידועה, שכן רבים מהם הציגו מועמדותם רק לאחרונה תחת סיסמאות כוללניות, הם הגורם המכריע את גורל הבחירות, וייתכן שמאחוריהם עומדים למעשה האחים המוסלמים, שהשכילו לעקוף את הגבלת מספר מועמדי המפלגות והציגו את מועמדיהם כ"עצמאים". יש להדגיש כי חוק הבחירות המגביל את מספר מועמדי המפלגות ל-80 נועד למעשה להגביל את תנועת "האחים המוסלמים", ולכן מאד סביר כי "האחים המוסלמים" פעלו כדי לעקוף מגבלה זו.    

כלפי חוץ, כולם בלוב חוגגים את ניצחונם, הן הליבראלים והן האיסלאמיסטים, אלא שבנסיבות אלה, מוקדם להכריז על מנצחים מובהקים, ונצטרך להמתין ולבחון את מדיניות המועמדים העצמאיים בהמשך, זאת כדי לדעת בוודאות אם אכן מדובר בהתפכחות ליבראלית או בתמרון איסלאמי המהווה המשך לצונאמי האיסלאמי הפוקד את האזור.   

יום רביעי, 11 ביולי 2012

נתונים מדאיגים נוספים על הכלכלה המצרית

בשנה האחרונה התרבו הפרסומים כי הכלכלה המצרית על סף קריסה בעקבות אירועי "האביב הערבי", שהובילו לירידה משמעותית בהשקעות הזרות במצרים, לעלייה משמעותית באבטלה (מ-9% בתחילת 2010 ל-12.4% ברבעון האחרון של 2011), לגרעון מסחרי מתרחב ולהצטמקות התיירות. נתונים שפרסמה בימים האחרונים הרשת הכלכלית האמריקאית "בלומברג" מחזקים את המגמה לפיה המשק המצרי בבעיה חמורה ואף מרמזים כי הקריסה הכלכלית קרובה עד כדי שבועות ספורים.

על-פי הנתונים שפרסם "בלומברג", יתרות מטבע החוץ של מצרים הגיעו לשפל והם נאמדים בכ-7.8 מיליארד דולר (נכון ל-12 במאי 2012), בעוד היבוא למדינה מדי חודש נאמד בכ-5 מיליארד דולר. מצב זה מאפשר למצרים לייבא במשך שבועות ספורים בלבד, עד אשר לא יעמדו לרשותה יתרות מטבע החוץ, זאת במיוחד לאור העובדה שהגרעון המסחרי בין היבוא ליצוא במדינה הולך ומתרחב. הדבר משמעותי במיוחד במדינה שתלויה ביבוא של מזון, שכן מצרים אינה יכולה לספק מזון לכל אזרחיה בעצמה. כך עלולה מצרים להפוך למדינה מוכת רעב. 

על רקע זה מצרים חייבת סיוע חיצוני, וכנראה זו הסיבה לכך שנשיא החדש של מצרים מטעם "האחים המוסלמים", מוחמד מורסי, מבקר בימים אלה בסעודיה. לאור המתחים בין תנועת "האחים המוסלמים" למשטר הסעודי, לא ברור אם סיוע כזה יתאפשר ואם הוא יהיה רחב מספיק כדי להציל את הכלכלה המצרית. מאחר שבסעודיה 1.6 מיליון פועלים זרים מצריים וסעודיה היא המשקיעה הגדולה ביותר במשק המצרי, התלות של מצרים בסעודיה ממילא גבוהה, ולכן בנסיבות אלה ייאלץ מורסי להפגין חנופה מיוחדת כלפי מלך סעודיה כדי שיהיה מוכן לסייע לו.


נתוני היחס בין יתרות ליבוא (היבוא נותר פחות או יותר קבוע, בעוד היתרות שיורדות באופן משמעותי)

 הגרעון בין יבוא ליצוא מאז שנת 2006: במגמת התרחבות



לקריאה נוספת:
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/NG10Ak01.html
http://www.tradingeconomics.com/egypt/unemployment-rate
http://allafrica.com/stories/201207111044.html