יום שבת, 19 בינואר 2013

עד כמה המצב בסוריה מסוכן לישראל?

הלחימה להפלת משטרו של אסד בסוריה נמשכת כבר כמעט שנתיים ברציפות ונראה כי שעת ההכרעה מתקרבת. קשה שלא להתפעל מיכולת השרידות של המשטר, אם כי ניתן לייחס זאת לחששם של בני העדה העלוית, הגרעין הקשה של משטר אסד, ממעשי נקם בעקבות תמיכתם בשלטון; הסיוע של איראן וחזבאללה למשטר בנסיונות לדכא את המהומות; וייתכן גם סיוע של רוסיה למשטר הסורי, לפחות בחלק מהזמן. בכל מקרה, כרגע נראים ימי שלטונו של אסד ספורים.

                                                  לוחמים בסוריה נגד משטרו של אסד

באשר לישראל, נראה כי שהמצב הופך מורכב הרבה יותר ככל שחולף הזמן. בעוד משטר אסד האב והבן, לפחות מאז שנות התשעים, היה נוח יחסית לישראל, שכן חוץ מסיוע לחזבאללה ולחמאס נשמר הגבול הצפוני של ישראל שקט, כעת נמצאים בזירה גורמים מיליטנטיים אסלאמיים קיצוניים, כולל כאלה המזוהים עם ארגון אלקאעידה.

האופוזיציה הנלחמת במשטרו של אסד מורכבת מקבוצות רבות, חלקן לאומיות, חלקן בעלות גוון מקומי, אך רובן בעלות גוון אסלאמי. יש ביניהן רבים המזוהים עם תנועת "האחים המוסלמים" וחלקם גם אסלאמיסטים קיצוניים. בשל קיומן של קבוצות רבות, עלה הצורך ללכד את השורות, ותחת חסות מדינות ערב החפצות בנפילתו של אסד בשיתוף גורמים מערביים הוקמה "הקואליציה הלאומית", קבוצת האופוזיציה הגדולה ביותר במדינה הכוללת קבוצות רבות שלעיתים רב המפריד ביניהן מהמשותף. בקואליציה זו מהווים חברי תנועת "האחים המוסלמים" רוב, למרות נסיונות גורמים מערביים לנטרל את נוכחותם. הקואליציה כוללת גם גורמים אסלאמיים נוספים וכמו-כן לאומיים סוריים.

ל"קואליציה הלאומית" זרוע צבאית שנקראת "המועצה הצבאית העליונה", שמנסה לתאם את הפעולות של הקבוצות השונות שמרכיבות אותה. הגורם המרכזי ב"מועצה הצבאית העליונה" הוא "צבא סוריה החופשית" - קואליציה שמורכבת מעריקים מהצבא הסורי וממתנדבים מקרב האוכלוסיה הסורית, בעיקר הסונית המזוהה עם "האחים המוסלמים". ה"מועצה הצבאית העליונה" לא כוללת את הארגון הג'האדיסטי הבולט ביותר הפעיל כיום בסוריה, "ג'בהת אלנצרה" ("חזית הסיוע"), ארגון שמתרכז בפגיעה במוסדות ממשל ומתקני הצבא הסורי ומוביל במספר פיגועי ההתאבדות שמבוצעים במדינה, כדי שלא להיות מזוהה עם האסלאם הרדיקלי המיליטנטי. עם זאת, למרות הפערים בין הקבוצות, מתקיימים ביניהן שיתופי-פעולה למטרות ספיציפיות (אד-הוק). באופן זה שיתפה "ג'בהת אלנצרה" פעולה מבחינה מבצעית עם "צבא סוריה החופשית" ועם ארגונים סלפים-ג'האדיסטים אחרים.

העובדה שרבות מהקבוצות פועלות בשם האסלאם הפוליטי, ניתן לומר הקיצוני, הדבר מהווה בעיה חמורה עבור מדינת ישראל. כיום פועלות בסוריה לפחות 20 קבוצות ג'האדיסטיות. ייתכן שחלקן כבר השתלטו על נשק כימי שברשות צבא סוריה, שכן פעילים מתוכם נטלו חלק בהתקפות על מחנות צבא סוריים, שבחלקם ככל הנראה היה מצוי נשק זה. אם עדין לא השיגו, סביר להניח שישיגו בהקדם זאת. הדבר מהווה בעיה עבור מדינת ישראל, שכן ארגונים אלה חסרי מעצורים ועלולים להשתמש בנשק מסוכן זה ללא היסוס. הארגונים האלה הם בעלי אידיאולוגיה אסלאמיסטית גלובאלית, וסביר להניח כי לאחר שיירגעו הרוחות בסוריה ישראל תהפוך ליעד הבא להתקפות. על ישראל לחשוש במיוחד מארגון "ג'בהת אלנצרה", שכן זהו ארגון סלפי-ג'האדיסטי הפועל בשיתוף פעולה עם ארגון אלקאעדה בעיראק (אם כי אינו מצהיר על כך במפורש) - שלפעיליו נסיון עשיר בביצוע פיגועי התאבדות, במיוחד באמצעות מכוניות תופת.

אם לצרף את האיום מהכיוון הסורי לאיום שעולה מאזור סיני, שם ארגונים המזוהים עם אלקאעידה פועלים תוך סיוע של פעילים ממצרים, סודאן, ערב-הסעודית וייתכן אף מעבר לכך, נראה כי ארגוני האסלאם הג'האדיסטי, ובמיוחד ארגון אלקאעידה, על שלוחותיו השונות, מהווים מקור מרכזי לדאגה עבור ישראל.