יום חמישי, 12 ביוני 2014

ממשלת עיראק מאבדת שליטה על אזורים נרחבים

בימים האחרונים התפרסמו ידיעות מעיראק לפיהן הצליחו גורמי טרור ג'האדיסטיים מ"המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" (ארגון-גג של ארגונים שונים המזוהים עם אלקאעידה שהרחיבו את פעילותם מעיראק לסוריה בעקבות מלחמת האזרחים במדינה), לכבוש את הערים מוצול ותכרית וכי הם מתקדמים לעבר בגדאד. במהלך האירועים, הצליחו גורמי הג'האד להשתלט על ציוד צבאי רב של הצבא העיראקי ואף השתלטו על נמלי תעופה (העיקרי במוצול והשני נמל תעופה צבאי באזור תכרית).

ראש ממשלת עיראק, נורי אלמאלכי

אירועים אלה מסמלים יותר מכל את אוזלת ידה של ממשלת עיראק בעלת ההגמוניה השיעית בראשות נורי אלמאלכי, בכל הנוגע לשליטה ב"משולש הסוני" - האזור שבמערב המדינה בין  בגדאד, מוצול ואזור העיירה רותבה, בו שוכנת אוכלוסייה ערבית סונית, רובה בדווית - ובארגוני הטרור המזוהים עם אלקאעידה שהיכו בה שורשים.

עיראק, כזכור, מורכבת משלושה אזורים בעלי זהות אתנית שונה: דרום המדינה ובגדאד, הממוקמת במרכז המדינה, הינו אזור בעל רוב שיעי מובהק, הצפון מתאפיין באוכלוסייה כורדית והאזור המזרחי המכונה "המשולש הסוני", המתאפיין באוכלוסייה ערבית-סונית. המצב הנוכחי, שבו לארגונים המזוהים עם אלקאעידה אחיזה בולטת ב"משולש הסוני", יכולה לחסל את עיראק כמדינה ריבונית בגבולותיה הנוכחיים, כאשר הכורדים פועלים בעצמאות כמעט מוחלטת בצפון עיראק יותר מעשור, ובגדאד ודרום המדינה נותרים המאחזים היחידים שלמשטר יש עליהם שליטה. כך עלולה עיראק להפוך לטריטוריה בה יתקיימו שלוש ישויות מדינתיות שונות והיא תחדל מלהתקיים כישות אחת.

לממשלת בגדאד השיעית שליטה על רוב מרבצי הנפט במדינה הנמצאים בדרום, והיא בת-קיימא באופן עצמאי. יחד עם זאת, התחזקות ארגוני הג'האד הסוניים לא יאפשרו לה לזכות ליציבות ואף יאיימו להפילה יותר מבעבר. ככל הנראה העימותים יחלו בימים הקרובים, ועלולים להסתיים אפילו בנפילת בגדאד ובחיסולה של ממשלת אלמאלכי.

המצב בעיראק משליך על כל האזור - התחזקות ארגוני הג'האד הסוניים בעיראק מחזק את אחיזת הארגונים הללו בסוריה, הגובלת בעיראק, ומאיימת אף על יציבות המשטר בלבנון ובירדן. בטווח המיידי התחזקות גורמי הג'האד הסוניים אמור להדאיג בעיקר את משטרו של אלמאלכי ושל משטרו של בשאר אלאסד בסוריה ובעלות בריתו (איראן וחזבאללה), שיצטרכו להתמודד מול התעצמות הארגונים הנאבקים בהם, אך אם הארגונים הללו יתבססו ואף תהיה להם אחיזה בירדן, האיום על ישראל יחל להיות ממשי.

מאז נסיגת ארצות-הברית מעיראק בשלהי 2011 חלה התקרבות בין ממשלת עיראק לאיראן ובפועל פועלת ממשלת אלמאלכי בתאום מלא עם איראן. לאיראן אינטרס מובהק לשמר את השלטון השיעי בבגדאד, והיא ככל הנראה תעשה כל מאמץ כדי לתמוך בשלטון אלמאלכי כפי שהיא מסייעת למשטרו של בשאר אל-אסד בסוריה. האירועים האחרונים מעידים פעם נוספת על קריסת ההשפעה של ארצות-הברית במזרח-התיכון.