יום חמישי, 7 בינואר 2016

סיכום שנת 2015 במזרח התיכון

שנת 2015 היתה שנה סוערת במזרח התיכון והשפעותיה ככל הנראה יכתיבו במידה לא מועטה את ההתפתחויות הצפויות לאזור בשנת 2016.

אפשר להבחין במספר מגמות שאפיינו את המזרח התיכון במהלך שנת 2015: חלה התחזקות משמעותית של השפעת רוסיה באזור על חשבון מעמדה של ארצות-הברית; חלה התגברות של המתחים בין השיעים לסונים באופן שבאה לידי ביטוי, בין השאר, במתחים עזים בין הציר הסוני שבראשו ערב-הסעודית לבין הציר השיעי בראשות איראן, המתקרבת יותר מאי פעם למימוש עוצמה גרעינית; חלה התעצמות של המשבר ההומניטרי במזרח-התיכון נוכח המשך האנרכיה בעיראק, סוריה, תימן ולוב, באופן שבא לידי ביטוי בין השאר בזרם המהגרים/פליטים הנעים לאירופה ומעצבים אותה מחדש מבחינה חברתית וכלכלית; חלה ירידה משמעותית במחירי הנפט שפגעה  בכלכלות החזקות של מדינות המפרץ; הזהויות הלאומיות הוסיפו להישחק ובמקביל אליהן עולות השבטיות והעדתיות ומעצבות מחדש את גבולות המזרח התיכון.

המערב משדר אופטימיות: לרגל סוף שנת 2015, מסרו גורמים מערביים רשמיים כי דאעש איבד 40% מהשטח עליו השתלט בעיראק בשנה שלפני-כן  וכ-20% מהשטח שעליו השתלט בסוריה. עם זאת, עדיין שטח השליטה של דאעש בסוריה ובעיראק עצום. דאעש, שביטל למעשה את הגבול בין סוריה ועיראק, אכן חטף מכות קשות השנה, אך מצליח לשרוד למרות ההתקפה המאסיבית נגדו מצד גורמים רבים, בראשם ארצות-הברית, רוסיה, איראן, ממשלת עיראק ומשטרו של בשאר אלאסד. לאור ההצלחות של ממשלת עיראק לאחרונה ברמאדי ובסאמרא ושל המשטר הסורי להדוף את דאעש מהערים המרכזיות במערב המדינה, נראה שדאעש לכאורה נחלש. עם זאת, דאעש מצליח להנחית מידי יום מהלומות כואבות נגד המשטרים בעיראק ובסוריה ומגלה יכולות טקטיות גבוהות בכך שמצליח להעתיק את עמדותיו למקומות שבהם יותר קשה לאתרו בתוככי הערים ובפריפריות המרוחקות. רק אתמול הצליחה שלוחת הארגון בלוב להשתלט על שטחים באזור סהר הנפט שבצפון לוב.

פעילי דאעש: ימשיכו להציב אתגרים קשים באזור גם בשנה החדשה

בשנת 2016 לא נראה כי האזור יוכל להתקדם כלכלית נוכח הוצאות הביטחון הגוברות, העדר התיירות והאנארכיה. אם דאעש יטמוטט, עלול להיווצר חלל שממנו תצא איראן ובנות בריתה מחוזקות. עדיין קשה לראות את זה קורה בטווח הקרוב, אבל פרשנים שונים מעלים לאחרונה את האפשרות הזו.

מבחינת ישראל מדובר באתגרים מאד לא פשוטים, שמחייבים אותה שלא להיגרר לעימותים שעלולים לפגוע ביציבותה ולסכל כל נסיון לגרור אותה לעימותים, הן בזירה הפלסטינית והן בזירה האזורית.