יום שני, 1 בדצמבר 2014

האם דאעש ממלא תפקיד משמעותי בירידת מחירי הנפט בעולם?

הירידות החדות בעולם במחירי הנפט בחודשים האחרונים, שהחלו כמעט מיידית לאחר התבססותה של דאעש בעיראק ובסוריה עם כיבוש מוצול ביוני 2014 ומתחזקת בימים אלה, מתבטאות בצניחה של כ-40% אחוזים ממחירו מאז יוני 2014, אל מתחת ל-70 דולר לחבית. ירידות אלה מהוות שפל של 5 שנים במחיר הנפט בעולם.

הכלכלנים מסבירים את הירידה ללא קשר להשתלטות דאעש עיל מתקני נפט בעיראק ובסוריה. הם מציינים את הגידול בהיקף הפקת הנפט בארצות-הברית, את עליית הדולר בעולם (שכן הנפט נסחר ברחבי העולם בדולר אמריקני), את ההאטה בסין ובאירופה ואת ההתייעלות האנרגטית במערב כסיבות המרכזיות לירידות החדות במחירי הנפט. עם זאת, עדיין למזרח-התיכון תפקיד חשוב בשוק זה, שכן האזור מפיק כשליש מהנפט בעולם (לאורך השנים השיעור נע בין 40%-25%). אם כן, האם דאעש הוא אלמנט חשוב בירידת מחירי הנפט שלא נותח די הצורך על-ידי הכלכלנים?


              מתקני הנפט בעיר ביג'י בעיראק, עליהם השתלט ארגון דאעש ונסוג לאחר מכן.

ההערכות הן שדאעש, לאחר שהשתלט על נכסי נפט בעיראק ובסוריה, מוכר כ-80,000 חביות נפט מדי יום במחירים שנעים בין 25 דולר ל-40 דולר לחבית, כלומר במחיר נמוך מאד. הנפט המוברח נמכר בעיקר לתורכיה ולמשטר הסורי. ניתן להניח שרובו הגדול מוברח לתורכיה שהיא מדינה תעשייתית מובהקת הנעדרת מקורות נפט. תורכיה צורכת כ-700,000 חביות נפט ליום, ולכן כ-70,000 חביות המוברחות אליה על-ידי דאעש ביום עשויות להוריד את מחיר הנפט במדינה ואולי אף לסייע לדחוף את השוק העולמי כלפי מטה. עם זאת, תורכיה אינה מדינה שמאד משפיעה על מחירי הנפט בעולם: ארצות-הברית צורכת כ-20 מיליון חביות נפט ביום שהם כ-25% מהנפט הנצרך ברחבי העולם ביום וסין צורכת ביום כ-6 מיליון חביות, שהם כ-8% מצריכת הנפט העולמית ביום (העולם כולו צורך כ-93 מיליון חביות נפט ביום).

השינויים בשוק הנפט בארצות-הברית הם הגורם המרכזי המשפיע על הירידה במחירי הנפט בעולם. ארצות-הברית, העוברת תהליך של מעבר לעצמאות אנרגטית על-ידי הפקת נפט מואצת באמצעות פצלי שמן, פחות תלויה בנפט מבחוץ ולכן ניכרת הירידה במחירים, שכן הביקוש לנפט בעולם יורד בהתאמה. אם השימוש בגז טבעי יתרחב ברחבי העולם בשנים הקרובות באופן משמעותי, הדבר עשוי לתרום להמשך הירידה בביקוש לנפט ולירידת מחיר הנפט. עם זאת, עלייה משמעותית בביקוש לנפט, למשל מצד סין, שכאמור צורכת ביום כ-8% מצריכת הנפט העולמית, עלולה להביא לעליית מחירי הנפט. כמו-כן, תיתכן עלייה במחירי הנפט בהמשך אם תחול ירידה דרמטית בתפוקת הנפט בארצות-הברית, אשר הפיקה השנה כמות שיא של נפט בשטחה.

לקריאה נוספת:
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000989965 
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000973945

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה