על-פי תוצאות הבחירות הסבב הראשון לנשיאות מצרים זכה מחמד מורסי, נציג תנועת "האחים המוסלמים", ב-25% מהקולות; אחמד שפיק הליבראלי שזכה ב-24%; מעט אחריהם זכו חמדין צבאחי הנאצריסט השמאלן (22%) ואחריו אבו אלפתוח האסלאמיסט (17%), המתיימר לייצג אסלאם מתון למרות היותו המועמד המועדף על-ידי הסלפים.
אחמד שפיק - האם יזכה בסבב הבא?
בעקבות תוצאות אלה, יתקיים סבב נוסף לבחירות, שייערך מחוץ למצרים ב-3 ביוני ובתוכה ב-16 וב-17 ביוני, מאחר שאף מועמד לא זכה ביותר מ-50% מהקולות בסבב הראשון.
תוצאות הבחירות יכולות ללמד כי לשפיק הסיכויים הגדולים ביותר לזכות בסבב הבא, שכן תומכי מוסא וצבאחי צפויים להצביע לו (זכו יחד בסבב הראשון בכ-58%), בעוד שתומכי עבד אל-פתוח מהזרם האסלאמי צפויים להצביע למורסי (זכו יחד בסבב הראשון בכ-42%).
תוצאות הבחירות יכולות להצביע על מאבק בתוך מצרים בין הזרם
האסלאמי (המיוצג על-ידי האחים המוסלמים והסלפים) לבין הזרם הליבראלי (שפיק
וצבאחי). ההצלחה היחסית של הזרם הליבראלי נובע ככל הנראה מהסתייגות הציבור הליבראלי מאפשרות של קיום משטר אסלאמי, לאחר שבבחירות לפרלמנט זכו האסלאמיסטים ברוב הקולות. סיבה נוספת שיכולה היתה לגרום להצלחה הרבה של הליבראלים היא שאננות מסוימת מצד האסלאמיסטים שחשבו שהנשיאות כבר בכיסם (ועל כך יעידו שיעורי ההצבעה הנמוכים - כ-
46% מבעלי זכות הבחירה).
מעבר לכך, ניתן להבחין כי הבחירה נבעה מרצון הציבור לקדם אג'נדה חברתית-כלכלית. כך ניתן להסביר את ההתרסקות של עמרו מוסא (כ-11%) המתמקד במדיניות החוץ, ואת
הצלחתו של צבאחי, שהרקורד שלו רחוק מלהיות ראוי לנשיאות אך האוריינטציה החברתית-כלכלית שלו חזקה.
עוד ניתן ללמוד בשלב זה כי תושבי מצרים חלוקים בנושא מעמד השריעה וכי רבים מהם לא מעוניינים בשלטון שרעי אותו מעוניינים האסלאמיסטים לקדם. הבחירות הללו מעידות שהאוריינטציה הדתית בחברה המצרית אכן חזקה מאד, אך גם לחילוניים הליבראלים כוח והשפעה, ואולי אף יותר מהאסלאמיסטים.
אם שפיק יזכה בבחירות בסבב השני, צפויה מצרים לזכות במנהיג מתון כלפי ישראל והמערב, אך תקיף מבית, שכן מדובר באיש צבא בעל עבר מפואר שענייני ביטחון בראש מעייניו. כך הצבא, בבת עינו של שפיק, צפוי יהיה להמשיך להינות מחוסן כלכלי ולהיות גורם מרכזי ביציבותה של מצרים. המשטר תחת שפיק יהיה חילוני לאומי במהותו ולא ייתן פתחון פה רב לגורמים האסלאמיים. עם זאת, אין להספיד עדיין את מורסי, שכן שיעורי ההצבעה הנמוכים בסבב הראשון עלולים להשתנות באופן דרמטי ולעלות בסבב השני באופן שעלול להביא לזכייתו של מורסי בנשיאות. התגייסות המונית של האחים המוסלמים ושל תומכיה לקראת הסבב הבא עלולה בהחלט לשנות את התמונה שמצטיירת כרגע.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה